Sådan bundmales båden – Bundmaling forklaret

nymalet bund

Står du og skal vælge bundmaling og virker markedet for produkter som en jungle?
Der er så mange typer og hensyn at tage, at det kan tage pippet helt fra kaptajnen.

Du kan bruge indholdsfortegnelsen som genvej, til at vise det emne der interesserer dig.

Hvad er bundmaling?

Bundmaling er en benævnelse for en lang række malinger som er beregnet til bådens bund – altså det der er under vandlinjen. Bundmaling der er konstant udsat for vand skal have mere end en egenskab – Fx skal skal den sikre båden mod begroning, fordi levende organismer ellers vil fastgøre sig på bådens bund og stjæle fart. Bundmalingen skal også være modstandsdygtig overfor vand, så den ikke slides af for hurtigt.

OBS: Det er primeren under bundmalingen, som gør båden vandtæt – ikke bundmalingen i sig selv. Derfor pålægger man som regel mange lag primer under en bundmaling.

Hvad betyder antifouling?

Antifouling er et engelsk ord for bundmaling. Det betyder egentlig begroningshæmmende bundmaling, og beskriver dermed bedre funktionen, end vores danske ord for den type maling.

Hvad er selvpolerende bundmaling?

Selvpolerende bundmaling er som ordet siger, en bundmaling der polerer sig selv. Dette betyder ikke at den står skinende blank uden påvirkning, men at den holder overfladen glat når du sejler. Læg især mærke til, at de selvpolerende bundmalinger kræver en minimumshastighed sejlet, for at den selvpolerende funktion virker. Minimumshastigheden ses på produktet. Mange lystbåde sejler forholdsvist langsomt, og ligger meget stille. Man skal derfor overveje denne type maling nøje. Ellers har den ingen virkning.

Hempel og Jotun er de mest anvendte selvpolerende bundmalinger, men der findes også billigere alternativer.

Bundmaling af båd hvordan?

Vær meget opmærksom på hvornår der må males med den maling du vælger. Nogle typer skal fx påføres et begrænset antal dage inden søsætning, for ikke at udtørre og derved miste sin virkning.

Det er som regel nemmest at tape af op imod vandlinjen og påføre malingen med en lille rulle (eller sjuske som jeg, og blot male kanten med en pensel – den er alligevel et landskab af tykke klager af primer fra tidligere ejer).

Man kan tydeligt se hvor man er nået til med vand og blød børste, hvis man renser blød maling af

Sådan maler man bundmaling i 3 trin

Dette er en generel vejledning for alle produkter, så tjek dit produkt ud for særlige trin der skal følges.

  1. Afrens bunden for skidt og løs maling. Afhængig af hvilken type maling der har været benyttet, skal dette ske med sandpapir (husk korrekt bortskaffelse af støvet som er giftigt og ulovligt at efterlade). Afrensning med vand og eventuelt en blød skurebørste, kan sagtens være nok hvis du benytter blød bundmaling (se billedet ovenfor).
  2. Tjek om primeren er intakt over det hele, og kom mange lag på hvis der er synlig glasfiber.
  3. Påfør maling efter producentens anvisninger (nogle typer maling skal have flere lag med et fastsat antal timer imellem).

Der må IKKE være helligdage – altså steder hvor bunden ikke har fået ny maling. Der vil hurtigt samle sig overraskende mængder af rurer her, som tager en del hastighed og er svære at få af.

De sværeste steder at male, er også de sværeste steder at rense for begroning.

Bådens stativ eller støtter er i vejen, hvad gør jeg?

Der er flere muligheder for at få behandlet hele båden, selvom malefladen er begrænset af af bådstativet. Husk også at bundmaling ikke er et skønmaleri, men en barriere som skal beskytte mod begroning. Vi vil dog ikke have helligdage, så alle flader skal beskyttes – også den båden står på.

For at båden ikke vælter kræves normalt kun tre støttepunkter, så man kan godt med lidt forsigtighed fjerne det ene støttepunkt (gå dog ikke rundt på båden imens). Vurderer du ikke dette er en mulighed, så sæt et nyt støttepunkt ved siden af det gamle mens du maler. Det foretrækker jeg selv, og man kan placere støtten på den side af sig, som man ikke har nået at male endnu. De fleste sejlklubber har en eller flere støtter man lige kan låne til netop den type opgaver.

Den nemmeste metode er at vente med at male de små områder, til båden er løftet ud af sit stativ. Det vil være helt normalt lige at snakke med sjakket om at vente det øjeblik. Dette er i øvrigt også den eneste mulighed jeg kender, for at få malet de punkter under kølen båden står på.


Hvilken bundmaling skal jeg vælge?

Først og fremmest er det vigtigt at vide hvad bunden er malet med i forvejen. For man kan ikke bare male ovenpå. Hårde bundmalinger hæfter fx ikke på de bløde, og forskellige komponenter lader sig ikke blande.

Hvis du ikke kender den tidligere malingstype og ikke kan få hjælp til at finde den, er den eneste rigtig løsning at fjerne alt og starte forfra med ny primer og maling.

De fleste vælger i dag en selvpolerende hård bundmaling. Årsagen er, at den ikke kræver særligt meget arbejde og holder rigtig godt.

Konklusion

Jeg kan lige så godt afsløre allerede nu:

Søger du en langtidsholdbar bundmaling, skal du vælge en hård type som passer til din båds materiale og hvor hurtigt den sejler.

Bådens hastighed

Når du køber bundmaling skal du være opmærksom på, at der er forskel på hvilken hastighed både sejler med. Nogle typer bundmaling kræver at båden har en vis hastighed, for at de virker. Dette er fordi det yderste lag skal slide af ved friktion med vandet.

Hvilket materiale er båden eller dele af båden bygget i?

Vær opmærksom på at der er forskel på malingstyper til både der er bygget i andre materialer end glasfiber. Både af metal kan fx kun benytte den særlige maling som er fremstillet til metallet (disse kan dog nogle gange godt benyttes til flere typer materialer, men vær helt sikker før du køber).

Vi har aluminiumsdrev og propel på bo@, og skal derfor undgå at benytte den kobberbaserede bundmaling som resten af båden får. Det handler om metallernes spændingsrække og derfor hvad der tæres først.

Primer

Man skal være opmærksom på, at til hver type bundmaling hører en primer. Det er den der beskytter båden mod vand, men også den bundmalingen hæfter på.

Man kan ikke benytte en vilkår type primer – Der hører en til hvert produkt og man bør som udgangspunkt altid købe den som producenten anbefaler.

Primer kan under ingen omstændigheder undværes når båden skal have sin første behandling, eller når der skiftes til en ny type maling. Her kan dog anvendes en såkaldt vinylprimer, som forsegler lagene fra hinanden.

Men, primer er ikke et produkt der anvendes, når man blot maler ovenpå tidligere lag af samme type maling.

Når der skal benyttes primer skal man primært være opmærksom på to ting:

  1. der er skal overraskende mange lag på
  2. primeren skal tørre i nøjagtigt antal timer før næste lag eller bundmaling påføres.

Billige eller dyre maling, hvor skal jeg købe?

Den dyreste måde at købe bundmaling på, er at gå ned i den nærmeste bådudstyrsbutik dagen før båden skal males. Derimod kan man ofte købe helt ned til halv pris, længere hen på sæsonen.

Min oplevelse er, at det bedst kan svare sig at købe online og jeg anbefaler at shoppe rundt og se tilbud hos de forskellige onlineforhandlere.

Er du medlem af den blå kirkes tilhængere så er der mange som taler om, at Biltemas bundmaling i virkeligheden er det samme produkt som et af de dyre.

Jeg har hørt mange historier gennem mange år om, at Aldis og T Hansens malinger er fint tilstrækkelige. Men du skal vide, at indenfor bådverdenen, vil de fleste bådejere næsten altid anbefale det de selv benytter. Nogle er ekstremt mærkevarebevidste, og fulde af afsky overfor det billige. Andre, som jeg selv, synes det er utroligt at man ved reklame kan sælge folk overdyre produkter, bare fordi der står et særligt mærke på det.

Man er desværre langt hen ad vejen nødt til at undersøge og afprøve produkter selv.

Bløde bundmalinger

Bløde bundmalinger kaldes ofte også selvpolerende bundmaling. De virker ved at overflade hele tiden afgiver lidt stof, som mikroorganismer ikke kan binde på eller dør af. Når man sejler opstår friktion mod vandet, som gør at overfladen holdes glat.

Som en huskeregel kan man sige, at alle bløde bundmalinger kan bruges ovenpå hinanden. Den aktive ingrediens i disse er typisk kobber.

Bløde bundmalinger smitter af og er derfor nemme at genkende.

Fordele ved blød bundmaling

Blød bundmaling er:

  • billigst
  • nem at påføre
  • nem at afrense med vand og en børste/svamp (kræver som regel ikke slibning)
  • let at fjerne helt ned til primeren
  • nemme at skifte mærke på, da man blot maler ovenpå (uden primerskift).

Ulemper ved blød bundmaling

Blød bundmaling er:

  • Ikke voldsomt effektiv, men har dog effekt – især hvis båden ikke ligger for meget stille.
  • udskiftningsklar efter en sæson
  • forurenende, fordi der hele tiden afgives materiale til vandet.

Hårde bundmalinger

Der findes mange typer af hårde bundmalinger, så de er lidt svære at tage under samlet behandling. Jeg har dog alligevel forsøgt at generalisere lidt her.

Denne type maling minder mere om almindelig maling som fx alkyd. Malingen tørrer hårdt op og der skal bruges opløsningsmiddel for fx at rense pensler.

Fordele ved hård bundmaling

Hård bundmaling er:

  • holdbart i op til mange år
  • God til både der ligger i vandet vinteren over
  • afgiver ikke giftstoffer til vandet i samme grad som blød bundmaling
  • typisk nemme at påføre, for man kan se hvor man er nået til og et tyndt lag er ofte nok

Ulemper ved hård bundmaling

Hård bundmaling er:

  • ofte meget dyrt at indkøbe (men ikke nødvendigvis dyrest i længden)
  • kræver et stort arbejde at komme i gang med
  • besværlige at rense i bund (kræver slibning, sandblæsning eller lignende)

Giftfrie bundmalinger

Når vi taler giftfrie bundmalinger, så er der faktisk kun en type at “vælge imellem”. Hempel har nemlig udviklet det geniale produkt Silic One, som er så anbefalelsesværdigt at jeg har skrevet en hel artikel om den på boat.dk. Se artiklen her: Silic One bundmaling

De såkaldte biocidfrie bundmalinger egner sig ikke til både som er i vandet en hel sæson.

Hvor meget bundmaling skal jeg bruge?

Av ja, den er ond – for hvordan beregner man arealet af noget så kompliceret som bunden på en båd?

En vejledende beregning kan være at gange bådens længde i meter med bådens bredde i meter og gange med to.

På den måde tager vi, så at sige, lidt fra gyngerne hvad vi taber på karrusellen. Men har du kun lidt eller ingen køl, giver denne vejledning ingen mening.


Bådmaling kommer altid med en angivelse af hvor meget maling der forbruges pr kvadratmeter, men så er vi jo tilbage i de store klassers arealberegninger, og skal opdele en målfast tegning i målbare geometriske figurer. Ikke helt en holdbar mulighed …

Den absolut bedste mulighed er at spørge på havnen eller i et forum som fx Facebookgruppen Lystbåde, hvad andres erfaring er.

Køb hellere for meget end for lidt, det er så dumt at komme i tidspres fordi der lige mangler en sjat. Sidste års sjat kan som regel uden problemer blandes med årets nyindkøbte dåser, så det ikke går til spilde (men lugt lige til den og rør den grundigt sammen først).

Bundmaling hvor ofte?

Der er meget stor forskel på hvor lang tid de forskellige bundmalingstyper er aktive. Her er du nødt til at læse op på det enkelte produkt. Nogle holder i 7-10 år, mens andre holder en enkelt sæson.

Som tommelfingerregel kan man godt sige, at jo billigere malingen er, jo oftere skal den påføres.

Bundmaling af båd på trailer

Har du en båd der kun er i vandet på dagsture eller i kortere perioder, så behøver den reelt ikke bundmaling. Det betyder intet om det er sø eller hav du sejler på. Du skal blot skylle bunden med ferskvand, hver gang både tages ud af vandet. Rurer og andre dyr er længere tid om at sætte sig fast, og slim eller små organismer er nemme at fjerne med vand.

Nogle sværger dog til en såkaldt biocidfri bundmaling, hvilket i øvrigt er et lovkrav i ferskvandssøer og for både under 4 meter i længden. Altså det er ikke et lovkrav at bruge det, men man må IKKE anvende biocidholdige (giftige) malinger til disse bådtyper.

Hvad maler jeg selv bund med?

Bo@ var malet med blød Hempel bundmaling, og det er jeg fortsat med. Jeg køber når der er tilbud og er ligeglad med farven. På den måde kan jeg nemt se hvor langt jeg er nået med den nye maling.

Jeg har i min egenskab af kvinde desværre fået mange grimme ord med på vejen af min bund, når båden hives på land. Dels er den bløde bundmaling som sagt ikke ret effektiv, men den er nem at rense af. Derfor ligner Contessaen da også et abstrakt maleri med de mange farver, frem til den får ny bundmaling om foråret.

Af en eller anden årsag har især mange ældre (mandlige) sejlere, ingen grænser for hvor meget galde de synes der skal spys ud over sådan et uformående fjols som mig. Og jo, det er desværre mange, vi mangler ligestilling i sporten. Men jeg har da oplevet en enkelt gang, hvor en kom tilbage inden søsætning og dementere. For det ser sgu godt nok ud når den står nymalet og poleret, klar til at komme i vandet.

Jeg må også hellere lige sige at Bo@ trods bundmalingstypen ligger i vandet i to år før den istandsættes. Jeg svømmer et par ture med en spartel og en børste, og tager de værste begroninger. Men sejler så heller ikke kapsejlads, så en halv knob fra eller til spiller ingen rolle i hastighed.

Anbefaler jeg så en blød billig bundmaling? Nej slet ikke …

Andre artikler om bådvedligehold

Nu du nu er blevet lidt klogere på bundmaling, kunne du måske også tænke dig at læse min guide til et skinnende blankt fribord? Se artiklen her: Polering af båd – Skinnende blankt fribord

Står du og skal have båden på land for første gang, vil jeg også anbefale indlægget med tips til nye bådejere, som giver nogle brugbare ideer til fx hvordan man mærker stagene inden man rigger af. Se artiklen her: Tips til nye bådejere

Hvor ofte skal man Bundmale en båd?

Nogle typer bundmaling kræver påføring hvert år, mens andre holder i op til ti år.

Hvor mange lag primer båd?

Bådebyggerens råd er at påføre 7 lag primer før bundmaling

Hvornår kan jeg bundmale min båd?

Som tommelfingerregel skal der være en konstant temperatur på mindst 5 grader for at påføre bundmaling, men tjek din malings label – der er nemlig forskelle.

Du skal også være opmærksom på, om der er krav til hvor mange dage der må gå inden søsætning.

Hvornår skal båden i vandet?

Mange vælger at tage deres båd op i efteråret inden frosten, men det er faktisk kun træbåde der tåler det kolde vand dårligt. Se guiden Båd i vandet om vinteren.

Hvad koster det at få bundmalet en båd?

Vil du have andre til at bundmale din båd, skal du regne med det koster fra 4000,- for en lille båd og op. Det er altså en del penge du skal af med, for at slippe for arbejdet selv.

Indhold beskyttet mod kopiering.

Scroll to Top