Ordbog over maritime udtryk

Hermed Danmarks mest omfattende ordbog over maritime udtryk, sejlerjargon, skibsterminologi og navne på bådens forskellige dele. Nogle vil kalde ordbogen en sømands ordbog, men de maritime begreber er også vigtige at kunne for lystsejlere. Siden kan benyttes som en slags lystsejlerens leksikon, da du nemt kan bruge den som opslagsværk.
Ikke alle ordene er lige vigtige, men tag et kig på listen og klik på det udtryk du ønsker betydningen af.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

Æ

Ø

  • Øjesplejsning
  • Øse

Å

Ordbogen er under løbende forbedring og du vil derfor kunne opleve ord der fremgår, men ikke er beskrevet endnu – disse er ikke links.
Har du selv ord du synes mangler, eller ord du gerne vil have beskrevet, så skriv gerne til info@boat.dk

Maritime udtryk: Det fælles sprog på havet

Inden for den maritime verden bruges en række specifikke udtryk og termer for at beskrive forskellige aspekter af skibsfart og navigation. Nogle af de mest almindelige maritime udtryk inkluderer “styrbord” og “bagbord,” som refererer til skibets højre og venstre side, henholdsvis. Andre udtryk som “ankre,” “lanterner,” “bro,” “dæk,” “slæbeskib,” og “redningsvest” har alle en præcis betydning i denne kontekst. At forstå og bruge disse udtryk korrekt er afgørende for at undgå forvirring og uheld på havet.

Hvad er maritime udtryk?

Maritime udtryk refererer til en særlig terminologi og sprogbrug, der anvendes inden for den maritime verden, især inden for søfart, skibsfart og navigation. Disse udtryk bruges til at beskrive og kommunikere forskellige aspekter af skibsfart, havnemanagement, navigation, søsikkerhed og relaterede emner. Maritime udtryk omfatter ord og fraser som “styrbord,” “bagbord,” “ankre,” “lanterner,” “bro,” “dæk,” “slæbeskib,” “redningsvest,” og mange flere, som har en specifik betydning i den maritime kontekst. De bruges til at præcist beskrive handlinger, steder, retninger og forhold på havet og om bord på skibe for at undgå forvirring og sikre sikkerhed og effektiv kommunikation mellem besætningsmedlemmer og andre, der befinder sig i det maritime miljø.

Hvorfor lære sig maritime ord og udtryk?

Det er en god ting at lære sig hvad bådens forskellige dele hedder, da det så er meget nemmere at søge efter hjælp eller lære mere om sit skib. Kommunikationen med andre ombord bliver også meget nemmere, når alle ved hvad tingene hedder.

Sjove maritime udtryk

Foruden denne liste over maritime udtryk, har jeg også lavet en artikel med sjove sømandsudtryk. Læs den her: Sjove sømandsudtryk og sømandsjokes

På havet er der en lang tradition for at tingene hedder noget særligt, – En sjov detalje er, at tingene ofte hedder det samme på mange forskellige sprog. Sproget på vandet er nemlig i mange tilfælde internationalt. Sejler ordbogen her gennemgår nogle af de sproglige finurligheder i det danske sprog og klæder dig på til sejlads med andre.

Indhold beskyttet mod kopiering.

Scroll to Top