Ræling: Dette bør du vide om rælingen på din båd

Rælingen på en båd refererer til den forhøjede kant eller barrieren, der løber langs kanten af ​​båden. Rælingen er normalt konstrueret af metal, træ eller plast og er designet til at give sikkerhed og støtte til personer om bord på båden. Formålet med rælingen er at forhindre utilsigtet tab af ting eller fald over bord og give et støttepunkt for folk, der bevæger sig rundt på dækket.

lær hvad rælingen på en båd er
Pilen peger på rælingen der her er i aluminium

Søgelænder, rælingens forhøjelse

Søgelænderet på en båd refererer til en ekstra forhøjning på rælingen eller kanten af ​​en båd. Søgelænderet er normalt lavet af metal, eventuelt med snore imellem (almindeligt på sejlbåde) og er placeret over den primære ræling. Snorene er i virkeligheden vire der er pakket ind i plast, for at gøre dem mere behagelige at støde ind i.
Søgelænderet hjælper med at forhindre at nogen falder overbord, og holder grejet inde hvis det rovser (flytter sig).

Du kan se et søgelænder på billedet ovenfor.

“Skvatliste” eller ræling

Mange garvede sejlere vil kalde rælingen for en skvatliste – altså en liste der forhindre at man skvatter (falder). På mange nye glasfiberbåde, består rælingen nemlig blot af en lille tynd metalliste.

Huller i rælingen kaldes spygat

De huller der er lavet i rælingen, er der for at vand kan løbe ud af båden. Båden kan altså “spy” vandet ud gennem hullerne.

Taking Water In
Spygat kan være kæmpe store som her, eller mindre åbninger som på det øverste billede.

Ræling og æstetik

Rælingen er en del af bådens design, og indgår derfor som en naturlig del af dens æstetiske hele. På ældre både ser man smukke trækanter, som ligefrem kan være udskåret kunstnerisk.

Rælingsliste

Nogle, især mindre motorbåde og joller, har monteret en rælingsliste. Denne rælingsliste kaldes også for fenderliste, og består af fx en gummiliste der virker som en stødpude hvis man sejler ind i noget. Fenderlister fås i mange forskellige profiler, så det kan se ret pænt ud at have den praktiske fenderliste monteret.

Scroll to Top