Spil – Spilkop – Spilaflaster

Et hånddrevet eller elektrisk spil er en mekanisk enhed eller et værktøj, der bruges til at løfte, trække eller flytte tunge genstande. Disse spil bruger typisk et system af reb, kæder eller kabler, der er viklet omkring en tromle eller en spole, der kan drejes ved hjælp af en håndsving eller en elektrisk motor.

Spilkop

På en sejlbåd bruges en spilkop især til fald og forsejlsskøder. Ved hjælp af spilkopper og håndtag der giver yderligere moment (trækkraft), bliver det nemmere at håndtere de store sejl.

Spilkop kaldes også skødespil.

Spilkopper er en gammel opfindelse, men man ser stadig mange ældre træbåde, som ikke har spilkopper monteret. Fx skoleskibe og gaffelriggere. Det gør at der skal langt mere muskelkraft til at sejle disse både.

Spilkop til skøde, med fast håndtag

Spilhåndtag

Som det ses på billedet ovenfor, fås spilkopper med indbygget spilhåndtag, men det er langt fra det normale. Spilhåndtag købes som tilbehør og fås i en del forskellige udformninger. Vær især opmærksom på længden af spilhåndtaget. Et langt håndtag giver mest hjælp i form af moment, men et kort kan være nødvendigt hvis pladsen er trang.

Er man ked af at skulle tabe sit spilhåndtag, fås der en del som kan flyde. Disse er dog efter min mening ikke lige så gode, da materialet ligesom giver sig, så man føler det kan knække hvis man tager for hårdt fat. De flydende typer fås i gule som er nemme at se på havet, men også i rød/grønne par til dem der har svært ved at huske forskel på styrbord og bagbord.

Spilhåndtag er standard, så de kan bruges uanset spillets fabrikat.

Elektriske spilkopper

Elektriske spilkopper er ved at vinde indpas på nye både. De er desværre stadig meget dyre, men gør det muligt for fx aldersvækkede at fortsætte med at sejle i længere tid. Håndtering af sejlene er noget af det tungeste på en båd, så et eldrevet hjælpemiddel er en stor forbedring.

Elektriske spilkopper kræver selvfølgelig en stabil elforsyning, hvilket mange bådejere stadig kæmper med at have.

Hjemmelavet elektrisk skødespil

I dag er det meget nemt at lave et elektrisk skødespil selv, for man kan købe en bit til sin skrue- eller boremaskine, som passer ned i samme hul som spilkophåndtaget. Bitten koster 5-600,- dog. Der er også nogle der har andre hjemmeopfundne typer, så det kan gøres biligere.

Spilaflaster

En spilaflaster er en låseanordning, som fastgøres når et reb er hevet hjem til den ønskede placering. Som navnet antyder, så aflaster spilaflasteret spillet, ved at fjerne trækket fra spil eller spilkop.

En spilaflaster sidder altså før spillet, men lukkes først efter brug af dette.

En spilaflaster er særligt smart, hvis man gerne vil bruge samme spil eller spilkop til flere forskellige opgaver og reb.

Spilaflastere findes til både en eller mange liner, med hver deres individuelle lås.

Spilaflaster til tre liner
Scroll to Top