Splejse: Splejsning Lær det selv

At splejse betyder at flette to ender af et tov, en vire eller en anden form for line sammen, så de danner en stærk og holdbar forbindelse. Splejsning bruges på både til at forbinde tovværk og vire eller til at fastgøre liner mm.

Splejsning kan udføres på forskellige måder afhængigt af materialet (fx hvilken type tovværk) og hvilket “produkt” du vil fremstille. Det er vigtigt, at splejsningen udføres korrekt, så den bliver stærk og holdbar, og dermed kan modstå den belastning, den vil blive udsat for i brug.

Lær at splejse

At splejse kræver øvelse, og et kursus i tovværk over en hel vinter i en sejlklub, er vejen frem hvis du fx vil skifte riggen og splejse dine stag og vant selv.

Man kommer dog også langt med video og illustrationer, så herunder følger nogle anvisninger.

Ældre lærebøger er som regel et godt sted at starte, når man vil udføre nogle af de ældre håndværk på sin båd. Fx har jeg fundet denne Lærebog i praktisk sømandskab, udarbejdet af Kaptajn Knud Hansen Navigationsdirektør: Se link

Et andet sted at starte, er denne rigtig gode video, der både viser principperne i tov med “sok” og kærne, og hvilket værktøj der skal anvendes:

Øjesplejsning

Øjesplejsning anvendes typisk til fortøjningsliner, så man nemt kan fortøje i fx hjemhavnen, med et reb der passer perfekt til båden og dens plads. Øjesplejsninger anvendes dog også til at fastgøre tovværk til øskner eller kroge på båden eller andre steder, hvor det kræver en stærk og pålidelig fastgørelse.

Se hvordan man splejser et øje her:

Øjesplejsning i treslået reb

Splejsning af treslået reb, er et godt sted at starte når man vil i gang med at splejse selv.

Øjesplejsning i Dyneema

Forlænge et tov ved hjælp af splejsning

Kort splejsning

I de fleste tilfælde vil det være nok med en kort svejsning som den vist på videoen herunder:

Læg mærke til, at tovet bliver tykt ved svejsningen, hvilket går fint ved fx fortøjningsliner, men er noget skidt hvis rebet skal løbe igennem mast, øjer mv. Så skal du lave en lang splejsning som vist herunder.

Lang splejsning

Splejsning i vire

Omfattende gennemgang af vire og hvordan man splejser i vire. Mange har vire i storsejlsfaldet, og her er det nødvendigt at kunne splejse vire og tovværk sammen. Et alternativ hertil, at have Dyneema i stedet.

Scroll to Top