Kahytten på et skib – Beboelsesområdet forklaret

Kahytten på en båd er det sted man sover og opholder sig, når man er på havet. Kahytten er normalt placeret i den forreste del af båden, men på nyere fritidsbåde er det blevet normalt med agterkahyt og opholdsrum under cockpittet.

Ordforklaring på indretning i en kahyt

  • Køje – seng
  • Soveværelse – lukaf
  • Værelse – Kabine
  • Dagligstue – Salon
  • Gulv – Dørk
  • Væg – Skot
  • Vindue – Koøje (hvis rundt)

Forvirring omkring ordet kahyt

Ordet kahyt bruges om hele den aflukbare del af en båd, men mange vil også bruge ordet om et værelse – det som ovenfor er benævnt lukaf. En Bavaria kan fx indeholde fire kahytter og en salon, hvor salonen som nævnt er dagligstuen. Det er lidt uvist om det er korrekt sprogbrug af ordet kahyt. Men du vil nok ikke blive lynchet for at sige kahyt om et lukaf eller kabine.

Hvad er agter- og forpeak?

Bare for at gøre forvirringen total omkring hvad et værelse hedder på en båd, så er der rigtig mange der har taget den engelske betegnelse til sig. En forpeak er et rum forrest i båden – typisk hvis man har en dobbeltkøje i tilspidset facon. En agterpeak er det man også kunne kalde en agterkahyt, eller agter lukaf.

Hvad hedder et køkken på et skib?

På nogle både er kahytten også udstyret med en lille køkkenafdeling (kabyssen). På mindre både kan køkkenafdelingen være erstattet af et pantry, som er et lille komprimeret madlavningsområde, typisk i et enkelt skab som kan foldes ud til at være komfur eller kogeapparat.

Hvad hedder wc på et skib?

På et skib hedder wc’et et søtoilet eller latrin. Et søtoilet kan benyttes selvom det krænger.
Langt de fleste toiletter ombord på fritidsbåde anvender saltvand til at skylle med.
Der findes forskellige pumpemekanismer både el- og hånddrevne.
Rigtig mange både sejler i dag rundt med en tank til opsamling fra toilettet (holdingtank). Denne kan eventuelt tømmes når man er ude på dybt vand og langt fra land (dette er et krav), men nogle typer skal suges. Udstyr til at tømme holdingtanken findes i mange havne.

Hvad er en banje?

Banjen er beboelsesområde for det menige mandskab på et militærskib. Det bestod oftest af en hængekøje og lidt opbevaringsplads til personlige ejendele. En banje er derfor mest et soverum og ordet er ikke særligt benyttet i dag.

Scroll to Top