At kvejle er en vigtig færdighed for alle sejlere. Det er en måde at sikre fx reb på, så det er let at opbevare, transportere og bruge. Et ordentligt kvejlet tov er langt mindre tilbøjeligt til at filtre sammen, og det er lettere at rede ud, når du har brug for det.
Sådan kvejles reb og andre lange materialer
- Sørg for at rebet er nogenlunde knude og kink (knæk) fri.
- Hvis der er fastgjort fx sjækkel eller andet til rebet, så start i den ende.
- Læg enden af rebet i din venstre hånd.
- Træk højre hånd hen over rebet, så alle buk trækkes ud, og tag fat længst ude på rebet i forhold til din armslægde (rebet er strakt imellem dine hænder).
- Læg nu det punkt af slangen du har fat i med højre pund over i den venstre, mens du drejer rebet let indad mod dig selv, og laver en ring fra højre mod venstre.
- Gentag punkt fem til der ikke er mere reb.
- Fjern den sidste omgang og drej den rundt om hele kvajlet, slut af med at trække den igennem kvajlet og hæng det op.
Var det svært at forstå? Se videoen her, som viser næsten det samme:
Fordele ved at kvejle
- Forebygger sammenfiltring: Kvejlning af et reb hjælper med at forhindre, at det bliver filtret sammen. Dette gør det lettere at rede ud, når du har brug for det.
- Gør det nemmere at opbevare: Kvejlede reb er mere kompakte og nemme at opbevare end løse tov.
- Gør det nemmere at transportere: Kvejlede reb er nemmere at transportere end løse tov.
- Gør det nemmere at bruge: Kvejlning af et reb kan gøre det nemmere at bruge, da det er mindre tilbøjeligt til at blive viklet ind i sig selv.
Det er godt sømandskab at kvejle
At kvejle sit reb er godt sømandskab. På den måde er det altid klar til en uforudset eller farlig situation, hvor man pludselig skal fx fortøje, slække ud eller have sejlene ned. Det er også hensigtsmæssigt at kvejle fx vandslanger på havnen, så dem der kommer efter dig, nemt kan bruge den, uden der er gået kluddermor i den.