Skøder: Håndtering af sejl for optimal præstation

Et skøde er ikke blot en simpel line eller tov; det er nøglen til at styre sejlenes position for at opnå optimal ydeevne og hastighed på vandet. Normalt løber skødet fra hjørnet af sejlet, der er tættest på båden, også kendt som skødebarmen, til enten en blok eller et spil der er fastgjort til båden.

Formålet med et skøde

Når sejlet er sat, kommer skødet i spil. Det bruges til at stramme og trimme sejlet for at opnå den optimale vinkel på sejlet i forhold til vinden. Ved at justere skødet korrekt kan sejlet udnytte vinden mest effektivt, hvilket resulterer i en mere behagelig og hurtigere sejlads.

På billedet ses flere forskellige skøder i form af tovværket. Det røde genuaskøde er viklet omkring en spilkop og fastgjort i en blok.

Når båden skal sejle tæt til vinden (tættest mod vindøjet), hives skødet og dermed sejlet ind mod midten af båden, mens man slækker skødet mere og mere ud, jo mere agtenfra man har vinden.

Typer af skøder

På en sejlbåd kan der være flere skøder afhængigt af antallet af sejl og deres placering. Disse skøder kan have forskellige navne baseret på deres placering og den type sejl, de kontrollerer. For eksempel kaldes skødet, der styrer storsejlet for “storskøde”, mens skødet til forsejlet kan kaldes “genua- eller fokkekøde”. Der findes også specifikke skøder til andre sejl, såsom “spilerskøde”, afhængigt af bådens rigdesign og sejladsevner.

Indhold beskyttet mod kopiering.

Scroll to Top