Spidse: Hvad vil det sige at spidse op eller skære op?

skære op

At spidse eller skære op, er nogle udtryk vi bruger ofte på en båd. Begge udsagn betyder det samme, og det vides ikke hvorfor manøvren har flere benævnelser. At spidse eller skære op, er nemlig en manøvre man foretager på en sejlbåd.

Når man spidser, spidser op eller skærer op drejer man bådens spids tættere på vindøjet. Det vil altså sige, at man kommer til at sejle (mange vil sige “gå”) tættere på vinden.

Idet man drejer en sejlbåd tættere på vindøjet, skal man hive mere ind i sejlene så de bliver fladere. Jo mere spidst man sejler på vindøjet, jo strammere skal sejlene hales tot (hales ind).

Andre ord for at spidse

Kommandoer til søs: Spids op

Når man sejler som gast, er det at spidse op eller skære op vigtige ord at kende. Når skipper fx siger klar spidse så betyder det, at du måske skal være klar til at følge med på skødet (hvis du fx er forgast med ansvar for forsejlet). En båd der sejler tættere til vinden, vil også kunne begynde at krænge mere – så kommandoen kan også betyde du skal holde bedre fast.

Når skipper siger: “Vi skærer op” Eller “Vi spidser” – så er det nu manøvren foregår, og skipper drejer på rattet eller bevæger rorpinden.

Se også: Fald af Luffe: hvad betyder at falde af og luffe?

Scroll til toppen