Fald af Luffe: hvad betyder at falde af og luffe?

At luffe og at falde af er to begreber for at sejle mere eller mindre tæt til vinden.

Hvad betyder at luffe?

At luffe betyder at man sejler tættere til vindøjet, altså tættere på at få vinden ind forfra. Samtidig med at man luffer op, skal sejlene hives hjem og altså strammes til at være fladere.

Det er lidt forskelligt om man blot siger luffer, eller luffer op.

Spidse op eller luffe?

Mange sejlere siger at spidse op, når de går tættere til vinden. Udtrykket betyder det samme som at luffe.

skære op
Læs om at spidse op.

Hvad betyder at falde af?

At falde af betyder at man falder af fra vinden. Altså sejler med spidsen af båden længere væk fra vindøjet. Samtidig med at man falder af, skal sejlene slækkes ud og derved blive mere ballon-formede.

Når skipper siger: Klar falde af, betyder det at forgasten begynder at gøre forsejlet op, så det er klar. Forgasten giver meldingen: Klar falde af.
Når skipper siger: Vi falder af, først da slippes skødet fra klampe, frølår og eller spilkop og slækkes ud samtidig med at båden ændre kurs. Nogle gaster vil sige: slækker ud, andre gange giver det sig selv. Tal med din lærer/skipper om hvor mange ordvekslinger der ønskes på båden. Nogle vil finde det naturligt at det er skipper der bestemmer hvor meget der slækker ud, andre vil forvente at forgasten selv kan vurdere dette. Hvis det er skipper, vil der fx kunne komme en kommando som: Gør fast.

Falde af for anden båd

Nogle sejlere vil sige, at de falder af for en anden båd, når de går af vejen for den. Når man falder af for en anden båd, går man den rigtige vej (i følge godt sømandskab) om den, så man undgår at tage dens vind.

Scroll to Top