Bådsmandspibe forklaret & Hvorfor må man ikke fløjte til søs?

En bådsmandspibe er en fløjte der anvendes til søs. Den gennemtrængende tone fra bådsmandspiben bruges til at kommunikere med. Det er svært at tale sammen hvis vinden blæser, men fløjten kan høres skarpt – også selvom den blæses op mod vinden.

Hvordan spiller man på en bådsmandspibe?

Man skulle måske tro at man bare blæser i en bådsmandspibe og så kommer der lyd – ligesom fx med en fodboldsdommers fløjte. Men sandheden er, at en bådsmandspibe mere er et instrument, som man skal lære at håndtere. Man kan få tonen til at stige og blive lysere, lavere triller og man skal indstudere signaler til brug for kommunikationen ombord.

Hvorfor er en bådsmands “pibe” en fløjte?

Vi kender ordet pibe fra fx orgelpibe. En enkelt fløjte der består af et rør med en udskæring hedder på flere sprog en pibe.

Ordet bådsmand er betegnelsen for maritim person med en specifik rolle. Du kan læse mere om forskellige maritime uddannelser og betegnelser i artiklen: Liste over maritime jobs og uddannelser

Hvor køber man en bådsmandspibe?

Man kan godt købe en ny bådsmandspibe, og den er ikke engang ret dyr. Se fx denne hos Hellers:

Køb fløjten her: Bådsmandspibe

Hvis du leder efter en bådsmandspibe til salg, kan det være nemmere at søge på de engelske navne: boatswain’s call, boatswain’s pipe eller bosun’s whistle.

Hvordan ser en bådsmandspibe ud?

Bådsmandspiben ser tilnærmelsesvist ud som en pibe til at ryge på. Den har en slank hals og en rund munding. Læg mærke til de maritime betegnelser: kølen, bøjen og sjæklen.

Billede: Jan Krymmel

Hvorfor må man ikke fløjte til søs?

For mange er det forbundet med gammel overtro, at man ikke må fløjte til søs. Det skulle fremkalde uvejr i form af (alt for) kraftig blæst. Men i virkeligheden har det en ganske udmærket årsag. Man må ikke fløjte, fordi det kan forveksles med en fløjte – bådsmandspiben.

Scroll to Top