Eje eller leje en båd, for og imod

Jeg kan give dig mange årsager til ikke at købe en båd, men det vil være de samme årsager, som til ikke at få et barn

Ukendt kilde

Købe eller leje en båd – hvad er bedst?

De fleste både er kun på havet omkring 14 dage om året, og at eje en båd koster en masse penge. At leje en båd virker umiddelbart dyrt, men hvad er det mest overkommelige, og hvad giver mening for dig?

I dette indlæg vil jeg gennemgå positive og negative overvejelser, der kan hjælpe dig med at tage en grundig overvejet beslutning om din fremtid som ejer eller chartergæst på både.

Læs også: Lej en båd – Hvilke muligheder findes i Danmark?

Lad mig starte med at sige, at hvis kun den økonomiske del af spørgsmålet er et issue for dig, så vil det uden tvivl være billigst at leje. Den årlige besparelse på forsikring, havneafgift og bådvedligeholdelse alene, giver dig råd til mindst to ugers leje på en tilsvarende båd. Derudover kommer værditab, reparationer, udstyr og servicegebyrer oveni, hvilket gør charter til den optimale økonomiske løsning for de fleste sejlere.

Chartered Boat Dubai
Charterbåde er oftest nye

Minusser ved at leje både

 • Transport af ting
 • Lære nye skibe at kende
 • At være gæst
 • Ingen impulsive sejlture
 • Mangle det sociale liv
 • Vejret

Transport af ting

Du skal medbringe mange ting hver gang du vil sejle, så vær parat til at transportere en masse bagage til en lejet båd. Det er muligvis ikke sikkert at bruge andre menneskers redningsveste, og sejletøj optager meget plads.

Lære nye skibe at kende

Du skal lære skibet at kende og huske nye ting hver gang du vil sejle, hvis f.eks. du skifter båd eller der går lang tid mellem du sejler.

At være gæst


Nogle mennesker tilpasser sig nemt til nye steder og føler sig hurtigt hjemme i en fremmed båd, men de fleste sejlere vil sandsynligvis ikke føle, at det er “hjem” på vandet. Et skib bliver ofte nummer to (et) “kæreste”, og at forlade en lejet båd, kan være meget hårdt efter en uges romance.

Ingen impulsive sejlture

Det kan være svært at leje en båd i den nærmeste fremtid, så du bliver nødt til at planlægge din rejse tidligt, hvilket gør det umuligt at tage en impulsiv dag til søs.

Mangle det sociale liv

De fleste sejlere er venlige mennesker, der kan lide at hænge ud og tale om bådudstyr og sejlads. Men du vil ikke være en del af det sociale liv og det sjov der er i en sejlklub og med naboer i havnen, fordi du kun vil være der kort tid.

Vejret

Som du ved handler sejlads jo mest om vejret. Uanset om du sejler et sejlskib eller en motorbåd, er du altid afhængig af vejrforholdene. At have kun én uge med en båd, kan gøre det svært overhoved at komme på havet (sikkert).

Minusser ved at eje en båd

 • Bekymringer om båden
 • At holde tingene shipshape
 • Det er kompliceret at sejle
 • Både ødelægger forhold
 • Skyldfølelse
 • Opbevaringsplads om vinteren

Bekymringer om båden

At eje et fartøj besætter dit sind, ikke altid på en god måde. Bekymringer for storme og hårdt vejr, om båden fx er sikkert fortøjret eller tager vand ind, selv når du ikke bruger den, er det en stor ting i de fleste bådejeres liv.

At holde tingene shipshape

Du skal elske at bruge tid (og penge) på vedligeholdelse, hvis du vil være bådejer. Hvis du ikke finder det tilfredsstillende at se frugten af ​​hårdt arbejde, så find en anden hobby eller lej en båd i stedet. Der vil være masser af arbejde hele tiden! Bare det at holde skibet i sikker tilstand og gøre det klar til sæsonen, koster timevis af din tid. Du bliver nødt til at polere, lakere, vaske og smøre som et minimum, men ting vil også gå i stykker – ofte på havet hvor ingen er i nærheden for at hjælpe dig.

Det er kompliceret at sejle

Det kan være svært at håndtere en båd, især hvis du ikke er erfaren sejler. Der er meget at lære om sejlads: vejr, navigation, regler til søs, sikkerhed osv. Det handler altså ikke kun om hvordan man styrer båden, hvilket i sig selv kan være en håndfuld hvis man er ny sejler. I dette tilfælde er det bedre, at du lærer at sejle før du anskaffer en båd.

Både ødelægger forhold

At købe båd åbner for et hav af pligter som tager en masse tid, tid man gerne skal være enig med sine nærmeste om at bruge på båden. Fx træning, kurser, reparation, vedligehold osv. Det er bestemt ikke kun hyggelig sejlads det hele. Man har også brug for et stærkt parforhold ombord, så hvis det knirker i det daglige vil det brage på en båd. Man er sammen på meget lidt plads uden exit, og både er kendt for at bryde ægteskaber.

Skyldfølelse

Med en båd kommer skyldfølelse, i det mindste for de fleste. Skyld for ikke at tage sig ordentligt af båden, eller ikke bruge den nok til at retfærdiggøre det store beløb den hvert år sluger.

Opbevaringsplads

Du vil have en masse ting, der har behov for opbevaring, hvis båden er på land om vinteren. Om sommeren vil der være en masse værktøj og andet vintergrej, der fylder en del.

into the mystic ...
Der er ofte fredfyldt på vandet

Positivt ved at leje båd

 • Bekvemmelighed
 • Fleksibilitet
 • Pris
 • Vedligeholdelsesfri

Bekvemmelighed

Du kan leje en båd over hele verden, så det er let at ændre din placering afhængig af hvad du har lyst til at opleve.
Skibet skal være i god stand og holdes professionelt, så du er mere sikker på tilstanden af en charterbåd, hvis du ikke selv er den store handyman.

Fleksibilitet

Du har adgang til lystbåde i alle størrelser og typer og kan derfor planlægge din ferie med familie og venner langt mere fleksibelt med en lejet båd.

Pris

Selv om du måske synes det er dyrt at leje, er det altid billigere hvis du kun får sejlet et par uger om året (som de fleste bådejere gør).

Vedligeholdelsesfri

Du kan ringe til nogen hvis charter-båden har problemer og noget skal repareres, eller du får brug for en anden båd at fortsætte i. Faktisk behøver du ikke vide ret meget ud over hvordan man sejler, hvis du lejer en båd. Charterfirmaet giver dig alle de instruktioner du har brug for, hvis det er en professionelt drevet forretning.

Gode ting ved at eje en båd

 • En aktiv, sund livsstil rig på natur
 • Frihed og “terapi”
 • Kvalitetstid med venner og familie
 • Nyde manuelt arbejde
 • Dit eget hjem på vandet

En aktiv, sund livsstil rig på natur

At eje en båd betyder masser af frisk luft, smuk natur samt at komme i kontakt med årstiderne og vejret. Det betyder også en masse motion, som du sandsynligvis ikke engang lægger mærke til at at du får: Du vil hoppe, klatre, svømme og trække i en masse reb, mens du har det sjovt på havet.

Tilfredsstillelsen ved at håndtere en båd er en god følelse du bør unde dig selv.

Frihed og “terapi”

At være på vandet beskrives ofte som meditation eller terapi, og efter en dejlig tur i en båd, kan du befinde dig i en tilstand af lykke, der er svær at beskrive. Mange mennesker oplever en beroligelse af nerverne ved blot at være i båden – også mens de udfører hårdt manuelt arbejde.

Følelsen af ​​frihed ved at eje en båd er også mere værd end pengene. Du kan sejle hvor og når du vil, og du bestemmer alt selv på dit skib.

Kvalitetstid med venner og familie

At have en båd kan betyde rigtig meget kvalitetstid med familie og venner, hvis ikke bør du overveje at finde en hobby, som hele familien kan lide. Hvis din familie også kan lide at sejle, er det den perfekte mulighed for at lære hinanden dybere at kende og giver mulighed for udforske verden sammen.

Du har sandsynligvis venner der ville elske at komme med ud på en tur, og hvis de er gode venner, bør du kunne bede dem om hjælp til vedligeholdelsen. At have noget forpligtende at lave sammen med sine venner, er godt for de fleste forhold.

Nyde manuelt arbejde

Måske gælder dette ikke for alle, men tilfredsheden med at udføre godt manuelt arbejde er uvurderlig. At vide, at dit skib er i god stand og at du sørgede for det, er en stor tilfredsstillelse.

Dit eget hjem på vandet

Ved at eje en båd har du dit eget hjem på vandet og kan bringe det rundt i verden som du vil. Det kan føles som at have sit eget rige når man er ude på havet og helt alene.

Sail Boat
Eget hjem på vandet

Alternativer til leje eller charter af både

Alternativt til at leje eller eje en båd, kan du fx blive medlem af en sejklub eller blive medejer af et eller flere skibe. Dette giver dig mere fleksibilitet, færre udgifter og kan give dig adgang til at bruge forskellige slags både. Lav din research og find fx en sejlklub med flere bådtyper, og spørg ind til om de må lånes af klubbens medlemmer.

Videoer om at eje eller leje en båd

Se hvor nemt det er at leje en båd
Så meget arbejde er der ved at eje en båd

Så når det kommer til spørgsmålet om du skal købe eller leje en båd, er der ikke et klart svar. Betyder tid og penge mere for dig end kærligheden til en båd og glæden ved at fikse den, så er charter bestemt din løsning. Men hvis du har tid, penge og ved, hvilken størrelse båd du vil have, kan det at eje en båd være den mest vidunderlige ting i livet.

Hvis du vil komme i kontakt med forfatteren af dette indlæg, er du velkommen til at bruge kontaktformularen


Indhold beskyttet mod kopiering.

Scroll to Top