Fok: Hvad er fokken på et skib?

En fok er et mindre forsejl på en båd. Fok kan udtales på to måder, men aldrig ligeud ad landevejen. Enten udtales fok som det engelske skældsord fuck, eller blot med en å-lyd i stedet for o – fåk. I flertal vil det være korrekt at udtaler kérne som g, og oét som u – fuggen.

Hvordan fastgøres en fok?

Den forreste trekant på sejlet (forliget) sidder fast på forstaget af båden. Man siger at det er et stagsejl, til forskel fra et flyvesejl. Forstaget har altså to funktioner – dels hjælper det med at holde masten og dels fastgøre man sit forsejl på det.

Lig

Foruden det forliget har sejlet også et underlig (opdel ordet i under-lig, så det ikke lyder underligt når du udtaler det) og et agterlig.

Barm

En fok har tre barme – det er hjørnerne i trekanten. Hjørnerne er forstærket med ekstra sejldug og syninger, samt islået en kraftigt øje.
Den øverste barm kaldes faldbarmen, fordi det er her faldet på masten gøres fast i sejlet. Sejlet trækkes op med faldet.
Nederste forreste hjørne – halsbarmen gøres fast på skibet, og agterste hjørne – skødebarmen, isættes de to skøder: styrbord og bagbord skøde, som føres ned til spilkopperne i cockpittet.

Rullefok

En rullefok er en fok som er sat fast på et rullestag. I stedet for at trække sejlet op når man skal bruge det, ruller man det ud. Det er en meget nem manøvre som man kan klare nede fra cockpittet, ved at løsne linen til staget og trække i skødet i side af båden.

Det er ikke så almindeligt at have en rullefok som det er at have en rullegenua. Genuaen er meget større end fokken, og kan derfor nemt anvendes som fok når den er på rulle. Så trækker man nemlig bare et mindre sejlareal ud, og lader resten sidde tilbage på rullen.

Selvslående fok

Hvad vil det sige at en fok er selvslående?
Når en fok er selvslående er dens skødebarm fastgjort i en skinne, så man ikke behøver at tilrette fokkeskødet når man vender. Den “slår” selv over til modsatte side af båden. Det er altså markant nemmere at sejle en båd med selvslående fok – især når man krydser.

Hvad er en fokkemast?

En fokkemast er den forreste mast på et skib med flere master, og den fokken sidder i.

Scroll to Top