Sejlertøj dame: Hvilket sejlertøj skal jeg vælge?

Sejlertøj til damer, forstået som vind- og vandtæt tøj til at have yderst når man sejler i blæsende, koldt og vådt vejr – er det denne artikel handler om.
Sejlertøj i øvrigt – altså tøj som ikke behøver have avancerede funktioner, er ikke noget jeg selv mener man behøver gå højt op i – og derfor heller ikke behandlet her. Tag det tøj på du føler dig godt tilpas i, og som ikke generer dine bevægelser.

Den blå jakke i toppen af artiklen er fra Gill og kan købes hos Hellers.dk

Sejlertøj til kvinder er et problem

Sejlertøj til damer er ikke det nemmeste projekt at opdrive, især ikke hvis man bruger en større størrelse. Priserne er også meget, meget høje, så man køber ikke bare lige og skifter hvis det ikke var det rigtige alligevel.

Sejlertøj til mænd går typisk op i meget, meget store størrelser. Man kan virkelig undre sig over at det samme ikke gør sig gældende for sejlertøj til kvinder. Det meste dametøj går efterhånden op i størrelse 46 som en normal størrelse, men sådan forholder det sig ikke med damesejlertøj. Allerede ved størrelse 42 kan det begynde at knibe for kvinder.

Fuldkommen ligesom med redningsveste til kvinder med en lidt større barm, kan sejlertøjet være svært at opdrive. Se mere om redningsveste til kvinder i artiklen om Oppustelig redningsvest til storbarmede

Offshore sejlertøj eller ej?

Forskellen på om sejlertøj er offshore eller ej, er hvor vandtæt det er, og hvor meget det beskytter for vind og vejr. Man vil se det tydeligt på fx kraven, om det er til kystnær sejlads eller ej. Offshore sejlerjakker går ofte langt op over ansigtet, og er i en meget kraftig marine kvalitet. Det kan gå ud over komforten, når tøjet skal være så modstandsdygtigt. Hvis man sejler lange stræk og uanset vejret, kan det måske være en ide at kigge på et offshore sæt. Prisen er dog højere og for det meste kan man klare sig med en mere moderat kvalitet.

Musto sejlertøj

Et af de foretrukne mærker er Musto og det er da også virkelig lækkert sejlertøj, men deres mål passer de færreste damer. En størrelse XXL hos Musto svarer til en normal størrelse L. Og så skal man jo også have plads til varme lag indenunder.

Musto forhandles i sæt hvor man kommer af med mellem 5000,- og 10.000,- afhængig af kvalitet. Topmodellen har fx goretex fór, men koster også derefter.

Musto størrelsesguide kvinder

Læg mærke til hvor lille et brystmål de tildeler deres størrelser

Jeg benytter selv Musto sejlertøj, men har det i en herreudgave med alt for lange ben og ærmer – som dog kan snøres ind med velcro så det ikke generer. Det ser farligt ud, men fungerer – selvom knæforstærkningen starter under mit knæ og slutter ved fødderne.

Gill sejlertøj

Gill er en snas bedre for lidt større kvinder, idet de går op i en lille normal XXL. Men igen, man skal jo huske at tage højde for, at der skal en del tøj under en jakke, og så er det ikke godt nok.

Størrelsesguide kvinder Gill sejlertøj

mål i cm er angivet i parentes

Personligt synes jeg Gill laver noget af det flotteste sejlertøj, fordi de ikke overøser det med fancy detaljer, men holder det mere rent og i få farver. Jeg ville helt sikker købe Gill unisex, hvis jeg manglede sejlertøj nu. Især deres OS1 Ocean Trousers er meget smarte, med justeringsmulighed i taljen og brede skulderstropper som ikke kan falde ned. Det er også værd at bemærke at man ikke har en overskæring lige hen over brysterne – noget der kan være meget generende på et par klassiske smækbukser.

Prisen på bukserne er høj – knapt 4000,- i danmark. Billede fra gillmarine.com

Helly Hansen sejlertøj til kvinder

Helly Hansen laver sejlertøj i lidt større størrelse, man skal dog nok se efter en størrelse større end man plejer at bruge i tøj. Jeg kan selv lige nøjagtigt være med her, men det dur ikke en kold vinterdag hvor der skal flere lag indenunder. Bukseben vil være ca. 15 cm for lange, så pasformen bliver aldrig rigtig god.

Er man heldig kan man finde fx en jakke til omkring 1500,- på tilbud.

Zhik sejlertøj til kvinder

Et lidt mindre kendt mærke i sejlertøj er Zhik. Jeg har deres støvler som jeg er virkelig glad for. De sidder lidt stramt om foden, men er bløde og bevægelige og står godt fast. Om vinteren er de lidt kolde, så der skal en seriøs sok i for at det er nok til at holde varmen på havet.

Zhik har i skrivende stund kun en enkelt sejlerjakke til kvinder (men 4 til mænd) og den ville jeg ikke vælge pga. farverne – mere herom til sidst i artiklen.

Zhik størrelsesguide kvindejakke

Endelig en ægte størrelse XXL!

Slam sejlertøj

Slam udmærker sig ved ikke at lave sejlertøj til kvinder, så hvis man gerne vil benytte tøj af dette mærke, bliver det altså herretøj – med de deraf følgende problemer med pasformen.

North Sails sejlertøj

Jeg vil lige nævne at Norths Sail laver sejlertøj. Dog i meget begrænset omfang til kvinder. Jeg kan kun finde en enkelt jakke – den koster 6000,- og deres største størrelse er XL. Jeg har ikke kunnet finde en størrelsesguide.

Pelle P sejlertøj til kvinder

Hvis man kan passe og lide Pelle P sejlertøj, så er der nogle penge at spare. Et helt sæt fås til 4500,- en jakke koster typisk 2500,- – 2700,-

Pelle P Dame Tactic Jacket

Pelle P størrelsesguide til kvindesejlertøj

Som det ses har vi det sædvanlige problem, med et meget lille brystmål på jakkerne

Billigt sejlertøj til kvinder

Sejlertøj er som bekendt virkelig dyrt, men ind imellem kan man støde på noget meget billigt i fx Aldi eller Lidl. Mine bedste sejlerbukser nogensinde var fra Aldi og kostede nogle få hundrede kroner. Jeg havde dem i nok 20 år.

Nogle vælger at benytte fisketøj til sejlads, fordi dette er meget, meget billigere. Det minder om det imak-tøj (olieregntøj) vi sejlede i i min barndom. Ulempen er at det er knappet, så man er konsekvent våd på maven efter en bølge eller et regnskyl. Vi overlevede og du sparer 4-9000,- hvis du kan nøjes med det.

Meget billig regnjakke til ocean fiskeri

Mange sejler i cykelregntøj den første gang de er ude, men det plejer at resultere i en ekstrem våd omgang hvis himmel og hav står i et. Så det gør man kun en gang!

Man kan også vælge en god forret arbejdskedeldragt som er udstyret med vandafvisende overflade. Dette har jeg selv benyttet mig af om vinteren – dog ikke i regn eller snevejr. Hvis du gerne vil læse om hvordan jeg finder billigt tøj og arbejdstøj i øvrigt, skal du læse mit sparetip på FireLife.dk om Billigt tøj.

Køb brugt sejlertøj hvis du vil spare penge. Ofte ser man sejlertøjet til salg til en fjerdedel af prisen, hvis man kan klare sig med noget brugt. Det kan jeg selv, så det er da også sådan jeg har skaffet mit sæt. Kig fx på dba, Gul&Gratis eller Facebooks markedsplads hvis det er brugt sejlertøj du søger.

Hvilken farve bør sejlertøj have?

Rød klæder mig virkelig ikke, faktisk har jeg aversioner imod rødt, efter min mor klædte mig i rødt fra top til tå i min barndom. Alligevel er mit sejlertøj rødt. Hvorfor? Fordi det kan ses hvis jeg en dag skal reddes op af vandet. Rød kan ses som en kontrast til det mørke/blå hav og det er en vigtig sikkerhedsfunktion ved tøjet.

I princippet behøver hele dragten ikke være i en komplementærfarve til havet, men en lille gul hætte gør ikke ret meget gavn, hvis den vender ned mod havets bund i tilfælde af MOB. Der skal altså mere til.


Farver man ikke bør vælge er:

  • Blå
  • Sort
  • Grøn
  • Hvid

Optimale farver er:

  • Gul
  • Orange
  • Rød
  • Pink

Overvej også reflekser og deres placering.

Scroll to Top