Spand til båd: Sådan anvendes en pøs ombord

spand til båd

En bådspand hedder en pøs og den har mange funktioner. Pøsen bruges til at holde vand eller andre væsker – eller til opbevaring. Pøse er normalt lavet af plastik eller metal, og de har en hank, der gør det nemt at bære dem ombord på skibet.

Sådan kastes en pøs i vandet

For at gøre en pøs anvendelig på en båd, er den ofte udstyret med et stykke tov. Tovet bruges til at holde i, når man smider pøsen overbord. Med lidt øvelse kan man trække vand op fra havet, selvom man ikke kan nå ned til det. Men pas på, hvis pøsen fylder helt kan den blive for tung at holde, så man taber den. Tricket er, at kaste pøsen skråt i vandet så den flyder på siden – og fyldes langsomt op.

Pøsens funktioner

En pøs har som nævnt mange funktioner – her er nogle af dem:

  • Til at hive vand ombord med – fx til vask at teak, som har godt af et ugentligt saltvandsbad.
  • Til at lænse med, så en pøs er også bådudstyr til sikkerhed.
  • Som søtoilet. Man kan få pøs med toiletbræt hvis man er magelig.
  • Til brusebad
  • Som drivanker

Hvad vil det sige at pøse?

Ja, det ved du sikkert godt, at pøse vil i dagligdagssproget sige at øse store mængder af væske, men ombord på en båd er det mere specifikt: Her betyder det nemlig at hælde vand fra en pøs.

Navnet pøs stammer faktisk fra det nedertyske ord pütze, som netop betyder at øse.

En pøs i lærred kaldes admiral

Før i tiden var det normalt at fremstille en pøs i lærred – en såkaldt admiral. En admiral er meget praktisk, da den intet fylder når den er stuvet væk. Lærredspøsen kan lige som meget af det andet håndværk ombord på en båd, være et helt lille kunstværk.

Af Elgaard – Eget arbejde, CC BY-SA 4.0
Scroll til toppen