Begynderbåd: Sådan finder du den perfekte båd

Når du står overfor at købe din første båd (uanset om det er en motorbåd eller sejlbåd), kan det være svært at overskue hvad man skal vælge.
Denne artikel er skrevet for at gøre valget lidt nemmere. For du bør grundlæggende tænke på: Økonomi, arbejdsindsats, sejlegenskaber, komfort og sikkerhed.

Økonomi

Hvor meget båden må koste er selvfølgelig den allermest begrænsende faktor for valg af bådtype, men selv med et meget lille budget er det muligt at finde en båd som passer til jeres behov.

Brug de forskellige guides til at finde priser, når du skal købe ny båd.

Vedligeholdelse (din arbejdsindsats)

Alle både kræver vedligeholdelse, men ældre både vil som udgangspunkt kræve mere end nye. Du må dog aldrig forvente at alting blot virker, og skal sørge for at få en grundig gennemgang af tidligere ejer. Der er slid og ælde som spiller ind på forskellige dele af båden, som kræver kontinuerlig pleje og reparation.

Jo mindre teknisk en båd er, og jo mindre udstyr der er på den, jo mere overskuelig bliver projektet som udgangspunkt. Dette vil selvfølgelig spille ind på både sejlegenskaber, komfort og sikkerhed, som bliver gennemgået herunder.

Hvad lægger du vægt på?

Inden du køber ny båd bør du overveje hvilken type sejler du og familien er. Der er nemlig tre grundlæggende valg, som ofte er lidt på kompromis af hinanden.

1. Sejlegenskaber

Når vi snakker om sejlegenskaber så handler det især om hvor hurtigt båden sejler, men også om hvordan den bjerger sig gennem søen. En performance racer vil ofte ikke være super behagelig at sejle i, og kræver man bruger kræfter på at håndtere og være på båden.

Prøv at tænke på en kapsejladsbåd. Der er ofte ingen kahytter eller ståhøjde om læ, så komforten er skruet helt i bund.

På en sejlbåd vil der ofte være en større rig og mast og dermed større sejlareal, på en båd med exceptionelle sejlegenskaber.

2. Komfort

Komfort koster ofte dyrt på vægten af båden, hvilket vil få den til at sejle dårligere eller langsommere. Komfort kan fx bestå i behagelig aptering, udstyr som gør livet nemmere (ex: store tanke og køkken/badudstyr).

Nogle meget komfortable både egner sig ikke til at sejle i moderat til hårdt vejr, fordi de ligger og ruller voldsomt for vind og sø.

Bådmodeller der benævnes “cruiser” og “comfort” hører i denne kategori både.

Har du svært ved at lokke din ægtefælle med ud at sejle, så skal du vælge en båd i denne kategori, og kun sejle ud med din elskede i let vejr på korte ture.

3. Sikkerhed

Høj sikkerhed går ofte ud over både sejlegenskaber og komfort. Sejlegenskaber, fordi sikkerhed vejer tungt, og komfort fordi sikkerhed fylder en del.

Eksempler på sikkerhed er fx dyb og lang køl, redningsflåde, metalkonstruktioner og sektionsopdelinger. Riggens dimensionering er også vigtig for sikkerheden, og ses på fx tykkelse af vire og beslag.

Man kan også se efter forskellige benævnelser som:

Ord som daycruiser, weekend eller performance fx vil være indikation af, at sikkerhed ikke vægtes højest.

Forsikring

Er du i tvivl om hvilken af de tre ovenstående kategorier en båd falder ind i, så overvej at spørge et forsikringsselskab.

En god indikation af hvilken type båd du har med at gøre, kan du nemlig få ved at henvende dig til et forsikringsselskab. De prissætter bådenes forsikringsforhold ud fra forskellige parametre, som du kan få oplyst når du har en specifik båd i kikkerten.

Scroll to Top