Sejlbåd

Er du i tvivl om hvilke skibe der kan benævnes sejlbåde? Læs med her og få svaret.

Hvad karakteriserer en sejlbåd?

En sejlbåd er en båd hvis primære eller eneste fremdriftsmiddel er vind i sejl. Dette lyder måske lidt vel oplagt, men nye sejlere er ofte i tvivl om hvilken type båd de har. Fx fordi båden også kan drives frem af motor. Det er ret enkelt hvis man har en motorbåd. Den vil nemlig ikke have en mast. Men en sejlbåd har ofte også en motor, og så opstår forvirringen.

Fun-fact

En sejlbåd kan faktisk godt have årer, men det vil typisk være mindre joller der drives frem på den måde. Tænk blot på vikingeskibe, der kunne være store både som brev drevet fra af mandskab.

Kølen er vigtig på en sejlbåd

En sejlbåd har foruden mast og sejl også en køl som forhindre den i at vælte, når der er pres på sejlet. Dette er en af de store forskelle på en sejlbåd og en jolle. Jollen har oftest et sværd som sænkes ned i vandet, mens sejlbåden har fast køl. Dette er dog ikke en helt skudsikker forskel, da nogle joller også har fast køl, men er mindre end sejlbåde. Der er ikke nogen helt klar skillelinje mellem de to benævnelser.

FAQ om Sejlbåde

Hvad kræver det at sejle en sejlbåd?

Som udgangspunkt har man kun pligt til at kender søvejsreglerne og udøve godt sømandskab, men det anbefales selvfølgelig at tage et duelighedsbevis.

Hvordan sejler man sejlbåd?

En sejlbåd kræver kendskab til placering af sejlene i forhold til viden. Altså hvor stramt sejlene skal sættes i forhold til vindretningen.

Hvor hurtigt sejler en sejlbåd?

En sejlbåds fart afhænger både af hvor optimeret båden er til hastighed, og hvor dygtig besætningen er. En turbåd sejler typisk omkring 5 knob, hvilket er lidt over 9 km/t.

Hvad er en mellemting mellem en sejlbåd og en motorbåd?

En motorsejler er en båd med mast og køl, som har en kraftig motor og en mast, der dog ikke giver optimale sejlegenskaber.

Scroll to Top