Efter at have undersøgt katamaraner har jeg lavet en liste over katamaraner med daggerboards. Hvis du kender til katamaraner, der skal medtages i denne artikel, så kontakt mig meget gerne.
Hvorfor vælge en katamaran med daggerboards?
Daggerboard-katamaraner præsterer normalt bedre end dem uden. Ikke kun på grund af daggerboardene, men på grund af det særlige fokus på ydeevne denne type skibe har. Normalt gør dette fokus dem også lettere, da skibsværfterne har finjusteret de materialer, der blev brugt til at gøre dem lette. Ofte er de designet af de mest kendte eksperter for at skabe de bedste skrog.
Den vigtigste grund til at vælge daggerboards er ydeevne. De sejler tættere på vinden og de er normalt hurtigere end dem, der fokuserer mere på komfort. Det skal ikke forstås sådan, at katamaraner med daggerboards er ubehagelige, men daggerboards optager lidt plads fra beboelsesområdet inde i skroget. Så du bliver nødt til at beslutte, om det er værd at mindske komforten for at forbedrede ydeevnen.
En anden vigtig grund til at vælge daggerboards er muligheden for at opankre på lavt vand, hvilket kan gøre det muligt at gå i land.
Katamaraner med daggerboards
En liste over katamaranmodeller med daggerboards:
- Catana
- Outremer
- Delfin 42
- Sud Composites
- Soubise / Freydis – Tournier Marine
- Havcat
- Scionning
Catana
Fransk bygget katamaran. God sejlads og luksuriøs.
Outremer
Også fransk katamaran. Anmeldelser er ret gode. Let sejlet.
Delfin 42
Brasiliansk bygget katamaran fra 2013. Kun denne model har daggerboards.
Designer: Philipe Pouvreau. 30 af dem blev bygget før 2008, og derefter blev et dusin mere bygget på forskellige værfter. Man skal derfor være opmærksom på eventuelle ændringer eller afvigelser i designet i de senere modeller.
Men kvaliteten er stadig god, også på de sene modeller, og de har med succes været på jordomsejling og bruges stadig til langturssejlads
Sud Composites
Grundlagt af Alan Adés i 1990, og i 1999, i samarbejde med VLPL, en gruppe arkitekter specialiseret i multihull-design til kapsejlads. Dette resulterede i Switch 51, en meget velfungerende katamaran, som blandt andet er kendt for god hastighed i selv moderat vindhastighed. De byggede dog ikke så mange, før de skiftede til at bygge katamaraner på kundernes anvisning.
Soubise / Freydis – Tournier Marine
Tre hovedmodeller, som stadig er i produktion:
- Soubise 49
- Croiseur Soubise 56
- Soubise 70
Havcat
Er ikke særlig kendt, 27 fod
Scionning
Kendt for at være meget højtydende.
Fordele ved at have daggerboards på en katamaran
Høj ydeevne (hastighed og effektivitet i forskellige vindretninger – Især forfra)
Kan bruge på lavt vand med sværene hævet. Typisk 1 meter eller endnu mindre, hvilket betyder at du kan opankre væk fra andre ankerliggere og eventuelt gå i land.
Generelt har du mange flere muligheder for at opankre.
Ulemper ved daggerboards
Mere arbejde, mere teknik der skal mestres, og deres plads i båden kan begrænse komforten.
Kostbar. Tilføjer omkring 190.000,- til indkøbsprisen.
Hvorfor vælge daggerboards frem for fast køl?
Valget af at have daggerboards er for det meste et kompromis mellem komfort og ydeevne. Daggerboards gør katamaranen i stand til at sejle tættere til vinden, og er lavet til at øge hastigheden.
Både med faste køl er undertiden langsommere, normalt også tungere, men også mere komfortable, da de har mere plads til beboelse. Og hvis du sejler korte passager, er den tunge båd et godt valg. Men hvis du skal krydse de store have, er forskellen i ydeevne bemærkelsesværdig. Det kan dreje sig om flere ugers sparet sejlads.
Daggerboards er derfor til sejlere som forventer at sejle langt, og som har en vis erfaring med at sejle.
Har du se de andre artikler om katamaraner?