Sådan strammes søgelænderet

Slaskende søgelænder – Nej tak!

En af de småreparationer som blev klaret i et snuptag på Bo@ var de alt for løse wire på søgelænderet.

Jeg er ikke vokset op med snubletråde, så min viden om søgelænder er stærkt begrænset.

Hvad er et søgelænder?

Et søgelænder er en slags stakit rundt om båden, som består af sceptre (rør) og vire. Sceptrene er fastgjort i dækket i fødder, som er boltet fast. Viren løber løst igennem sceptrene og er typisk fastgjort for og agter.

På mange både er søgelænderets vire afsluttet af en vantskrue, og så er det selvfølgelig den der skal strammes, hvis søgelænderet er blevet løst. Men Contessaen har ikke en vantskrue monteret. Derfor gik jeg et stykke tid og overvejede hvad jeg kunne gøre.

Hvor svært kan det være?

Her havde jeg fx gået og troet, at det var en større udskiftning af wire der skulle til. En wire der skulle splejses og pakkes ind i krympeflex. Åh gud ja, man ser strabadserne for sig! Men ved et tilfælde kom jeg forbi oplysninger, som førte til den fuldkommen geniale løsning:

Wire er tvundet!

Mere enkelt kan det næsten ikke være.

Sådan strammes søgelænderet:

Når man snor wire i modsat retning af den vej det er tvundet, så bliver den længere!

Og når man snor med tvindingerne, så bliver den selvfølgelig hårdere opspundet og dermed kortere!

Er søgelænderet blevet slapt, skal det derfor blot tvindes rundt med fingrene, ind til det er stramt nok.

Sikkerhed og søgelænder

Nede agter er der splejset et øje, og nu mens jeg har dig, vil jeg gerne lige komme med en reklame. I stedet for at sætte en sjækkel eller anden langsomt oplukkelig mekanisme, så var enden bundet med reb på Bo@. Under roret var placeret en dolk, så man hurtigt kunne skære dette reb op, og få en fri langside til evt. ombordredning.


Dette reb har jeg udskiftet med en krog, som jeg desværre ikke kender navnet på, men som jeg vil vise et billede af.
Den sørger for, at wiren sidder fast og i spænd, men hurtigt kan åbnes og trækkes helt fri.

Måske tager jeg mig sammen og skifter wirecoatingen ud med krympeflex en dag, måske ikke. Pæn er den ikke …

Bruger du søgelænderet som tørresnor?

Hvis du tørrer tøj på søgelænderet, så må du ikke snyde dig selv for at prøve et par Omegaklemmer. Se hvorfor her: Suveræne tøjklemmer til båd

Scroll to Top