Bobåd – Hvad gør en båd god at bo på?

Er du ude efter en bobåd som egner sig til det danske klima, så er her nogle gode emner at fokusere på, når du kigger efter båd.

På boat.dk findes en del artikler om det at købe ny båd, så husk også at tjekke kategorien: køb af båd før du køber.

Isolering og opvarmning

En af de allervigtigste ting at overveje når du overvejer at købe en båd, er hvordan den kan opvarmes og isoleres for at være til at bo på i det danske klima om vinteren.

Isolering

Mange isolerer klædningen med den simple og billige løsning: liggeunderlag. Liggeunderlag er meget billige i fx butikken Jysk og nemme at opsætte og skære i. Men det har en pris, for liggeunderlag brænder meget sundhedsskadeligt. De udleder stoffer som er meget uheldige at inhalere, så overvej om det er en risiko du vil tage.

Den dyre isoleringsløsning på både er de dyrere produkter tilegnet både, som giver en flot finish, men er beklædt med skum på bagsiden.

Vintermåtter er også en oplagt mulighed, især til at lægge på fx dæk og ruf, men det ser selvfølgelig ikke særligt pænt ud. Vintermåtter er dog et godt valg, da de relativt billigt holder på varmen og sørger for at dermed at holde udgifterne nede.

Varmepumpe på en båd

En “luft til luft” varmepumpe er ved at blive et oplagt valg for mange som bor på både. Den er nogenlunde billig i anskaffelse og tilfører ikke luftfugtighed som fx en gasovn. Men den er svær at placere smukt og praktisk på en båd, så det er måske ikke det oplagte valg for de fleste. Det er dog en løsning der ofte er meget økonomisk og dermed en god at overveje.

En varmepumpe kan fx afmonteres om sommeren, eller være af en type som også kan tilføre køling.

Alternative opvarmningsmuligheder

Foruden den mere miljørigtige opvarmning med varmepumpe, kan man også varme op med fx refleksovn, dieselfyr eller elvarme. Det indebærer ret forskellige investeringer og medfører forskellig komfort, men er nok et af de vigtigste punkter du skal overveje i forhold til at bo på vandet.

Vand i sig selv ophober en del energi som overføres via bådens skrog, så det at ligge i vandet med båden kan faktisk være en besparende foranstaltning.

Luftfugtighed

En af de store udfordringer ved at bo på en båd er, at luftfugtigheden ofte bliver ret høj om vinteren. Dette kan man komme omkring ved at have en god affugter kørende, eller ved at sætte varme på så luften kan rumme mere fugtighed.

Det er et problem med høj luftfugtighed for båden båd og mennesker. Især fordi det giver mulighed for svampe og mug, som er sundhedsskadelige. Så overveje grudigt hvordan du kommer problemet til livs, og fokuser også på hvordan du fx tørrer dit tøj efter vask.

I indlægget om at have båden i vand om vinteren, kan du læse mere om hvordan man kan komme omkring dette problem: Båd i vandet om vinteren

Toiletforhold

Vær opmærksom på at du kan komme af med tankindhold om vinteren og hvor stort et indhold din tank kan rumme. Det er ikke sjovt at stå med en fyldt tank og ingen steder at gøre af det, fordi havnens muligheder er begrænsede.

Lysindfald

Mange ældre både kan give en fornemmelse af, at man går ned i en kælder når man går indendørs i kahytten. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, hvor lidt eller meget lys man har brug for, for at trives. De mørke måneder i Danmark indebærer en del indendørsliv for de fleste, så inden du forelsker dig for dybt i en båd, bør du forestille dig den en mørk vinterdag.

Ældre både er meget billigere end nye, som dog ofte har ovenlys og færre trin ned i kahytten.

Energiforbrug

Hvis du ønsker at bo på din båd er det værd at anskaffe sig energi på alternative måder. Mange havne har nemlig en ret høj pris på energi, og nogle har måske ligefrem lukket for energi tilførslen om vinteren. Du bør derfor overveje om ikke solceller eller vindmølle giver mening på din båd. For at være 100% selvforsynende kræver det en del udstyr, som er ret bekosteligt.

Tilførsel af vand

De fleste havne lukker for vandet om vinteren, så dette skal du have overvejet inden temperaturerne bliver lave. Hos os kan man fx hente vand på toilettet, men det er ikke nemt hvis ens bådplads er langt fra dette.

Plads nok

En af de store overvejelser ved en bobåd er, hvornår der er plads nok. Og det er virkelig svært at vejlede om, for her er vi alle meget forskellige. For de fleste vil det dog være værd at overveje følgende punkter:

  • skal du bruge ståhøje?
  • skal er være en kahyt til hver beboer?
  • har du brug for vaskemaskine på båden, eller kan du gå på vaskeri?
  • Er du en stor kok som laver mad fra bunden på flere blus, og som har et større lager af varer som er vigtige for dig?
  • hvor lidt komfort kan du leve med?
  • har du pladskrævende hobby?
  • har du et skur til det nødvendige værktøj?
  • hvor meget skabsplads kræver din livsførelse?
  • køber du ind i større mængder eller dagligt?
  • rydder du sengetøj mv. væk dagligt, eller har du brug for at kunne lukke en dør til rodet?
  • hvordan vil du dyrke din daglige motion?
  • har du brug for et telt over cockpittet, så du kan have forskellige (kulde) zoner i båden?

Landgang i glat føre

Er der mulighed for at komme sikkert til og fra borde, selvom det måske går hen og bliver rigtig koldt og glat?

Is på en båd og havn medfører meget glat føre, så det er en reel ting at overveje når man kigger efter båd. Jeg ved at nogle kalkulerer med at skulle blive på båden når der er overiset, men lever du et liv der kan rumme den situation, eller skal du tænker over løsninger på dette problem?

Indhold beskyttet mod kopiering.

Scroll to Top